Stad Bij Nacht

Hans Hof Ensemble – Stad Bij Nacht

Hoeveel steden zouden er zijn op deze aardbol?
1500? 20.000? Of misschien zelfs 500.000? Om daar achter te komen zouden we een atlas op de knieën moeten nemen en beginnen te tellen. Mooie steden, kleine, koude, lelijke, smerige steden, schone, saaie, statige, spannende, bekrompen, tropische, corrumperende havensteden, verloederde regeringszetels of zelfs steden midden in de woestijn, alles bestaat ergens.
Maar er zijn ook steden die op geen enkele plattegrond te vinden zijn. Het zijn steden uit onze verbeelding. Metropolen geboren uit nostalgie, oude films en kitscherige romans, uit hoop, eenzaamheid en verlangen. De bewoners van deze stad dromen, zwoegen en hebben lief. De stad omarmt en wiegt hen, schenkt hen geluk en spiegelt hen illusies voor, maar kan ook plots kwaadaardig blijken en haar kinderen naakt en onbeschermd achterlaten. De voorstelling Stad bij Nacht is een tragi-absurde, komische, poëtische reis door de steden in ons hoofd.
De voorstelling is geïnspireerd door steden en woningen zoals men ze kan vinden bij Franz Kafka en in het werk van de Amerikaanse beeldend kunstenaar Edward Kienholz.

Het Hans Hof Ensemble bestaat ten tijde van deze productie uit de vier dansers/choreografen Andrea Boll, Andreas Denk, Klaus Jürgens en Mischa van Dullemen. Het ensemble wordt voor deze gelegenheid aangevuld met drie gasten: Andrea Beugger, Jordi Casanovas en Wiebe Gotink.
Met een uitgekiende timing, humor en een ingenieus gebruik van attributen en rekwisieten worden hun voorstellingen naar de rand van de chaos geduwd, terwijl de uitvergroting van ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen zorgt voor hilarische en aangrijpende momenten.
De groep maakte naam met het wasmachinestuk \’Der Lauf der Dinge\’ (1996) waarvoor zij de Lucas Hoving choreografieprijs ontvingen. Het daaropvolgende kelderstuk In antwoord op uw schrijven (1997) was door heel Europa een doorslaand succes. In 1998 gevolgd door het hooggebergtestuk \’Höhenluft\’.

Klant Hans Hof Ensemble
Link Stad Bij Nacht

Credits
Concept, Choreografie en Dans Andreas Denk, Klaus Jürgens, Andrea Boll, Mischa van Dullemen
Choreografie en Dans Jordi Casanovas, Andrea Beugger
Muzikale Begeleiding en Uitvoering Wiebe Gotink
Dramaturgie Martin Schurr
Lichtontwerp André Pronk
Decor en Requisieten Edwin Kolpa
Kostuums Françoise Magrangeas
Techniek en Licht Hans Hof
Techniek en Geluid Martin J.A. Lambeek
Productie Coördinator Pol Wijnberg